Tuesday, January 20, 2009

Tak sangka..

Di sini ana nak kongsikan satu pengalaman ana yang ana rasakan agak hairan dan sangat tak sangka.. Ianya bermula ketika mana ana sedang menunggu bas setelah iftar dan solat maghrib. Bas malam itu lambat datang jadi ana manfaatkan masa dengan zikir ma'thurat. Ketika itu, hanset ana berada di tangan ana.

Setelah selesai je baca ma'thurat, ada dua buah motosikal yang masing² ada dua penunggang. Salah satu motosikal sudah berada di tepi jalan besar manakala sebuah lagi berhenti di depan ana. Berlakulah satu dialog antara ana dan mereka.

" adik, ada kredit tak ?? " kata salah seorang daripada mereka.
" ada.. nape ? " jawab ana
" ni, aku nak tepon kawan aku jap.. " katanya
" nombornye apa ?? " ana bertanya

" Woi, apa nombornye ?? " orang itu bertanya kpd kwnnya yg ada di motosikal lagi satu

Ana pun tunggu lelaki tu untuk memberitahu nombor yang hendak dihubunginya. Beberapa saat kemudian, seorang lelaki menghampiri ana dan meminta hanset ana.

" kejap ye, nak minta no kat kawan depan tu.. "

Ana pun serahkan hanset tu kat lelaki tu. Motosikal tu pun bergerak ke jalan besar dan kedua-dua motosikal tu meninggalkan ana dengan laju. Lelaki tu sempat ucapkan terima kasih kat ana. Waktu tu ana hanya berdiam diri dan tergamam. Beberapa saat kemudian, bas pun tiba.

gambar hiasan.

Malam tu, ana hanya berfikir dan terus berfikir.. bermacam-macam perasaan muncul. Pelik..Tak sangka..Bengang..Marah.. Rupa²nya ada jugak orang yang mengambil kesempatan di atas pertolongan orang lain..'Bagus' btul diorang.. malam tu ana perbanyakkan istighfar. Cuba menenangkan fikiran dan emosi. Redha dengan ujian Allah..

Saudara sekalian, kalau sesuatu barang kita diambil oleh orang lain tanpa keizinan dan redha kita, semestinya kita akan marah.. Kita tidak akan percaya pada orang tu lagi. Namun, ana cuba membandingkan keadaan ana dengan keadaan saudara seIslam kita di Palestin sana. Kalau kita punya hanset dicuri pun, kita bukan main marah lagi..

Tapi mereka di Palestin telah dirampas rumah² dan tanah² mereka, Ahli keluarga mereka dibunuh, disembelih, dibom dan bermacam-macam kekejaman Yahudi Laknatullah terhadap mereka. Apakah perasaan mereka ?? Tentunya mereka lebih benci dan marah yang teramat dahsyat terhadap Yahudi itu.Kalau barang kawan baik kita dicuri pun, kita turut marah dan cuba untuk membelanya walaupun ianya bukan barang kita, Begitulah yang sepatutnya perasaan kita terhadap rakyat Palestin.

Akhir sekali, Allah ajarkan dalam Al-Qur'an. Jika kita ditimpa musibah, ucapkanlah
" Inna Lillah Wa Inna Ilaihi Raji'un "

Tiada sesuatu pun yang kekal di dunia ini melainkan Allah.. Wallahu 'alam..

p/s : waspada dengan cara mencuri hanset yang ana beritahu ini. Semoga ia tidak menimpa kalian.1 comments:

jiep-jiep said...

Allah mengambil sesuatu drpd kita kerana ada sesuatu yang lebih baik untuk kita. InsyaAllah...