Saturday, October 30, 2010

Aqidah : fitrah kita

Dunia dan segala yang ada di dalamnya, pasti ada yang memilikinya. Perhatikanlah, tiada yang tidak mempunyai tuan. Paling-paling tidak pun, ianya hak milik awam ataupun wakaf, itu pun ada juga pemiliknya. Dan di sini, kita setuju bahawa segalanya, dimiliki.

Jadi, kita ini milik siapa ??

Ini suatu persoalan. Kalau kita kata, ibubapa yang memiliki kita, maka siapa yang memiliki ibubapa kita ?? Atuk nenek ?? Kalau begitu, maka kita akan teruskan rantaian ini sehingga ke manusia pertama dicipta, Adam a.s.

Jadi, kita bukan milik ibubapa. Sebab ibubapa kita juga dilahirkan seperti kita. Pemilik yang mutlak, tidak dimiliki sesiapa. so, Kita ini milik siapa yang memiliki Adam a.s.

Siapa yang memiliki Adam a.s ??

Tentulah Tuhan... Tapi tuhan yang mana ?? sebab sekarang ni ada pelbagai jenis agama. Ada yang kata tuhan tu tiga, ada yang kata satu, ada yang kata beribu-ribu, ada yang kata tiada tuhan.. Mana satu yang benar ??

Too many chefs spoil the cook..

Ini pepatah English, yang mengatakan, terlalu ramai tukang masak akan merosakkan masakan itu. Benar. Itu baru dalam bab memasak. Apatah lagi kalau bab yang lebih besar daripada itu. Sebagai contoh, memerintah dan memiliki sesuatu.

Kalau dalam pemerintahan, tidak pernah dalam sejarah ada dua orang Perdana Menteri sebuah negara dalam satu masa. Nak tak nak, mesti ada yang paling tinggi dan berkuasa. Semua orang setuju dan sokong perkara ini. Ini fitrah manusia.

Kesimpulannya, mesti satu. Di sini, kita dapat jawapan bahawa hanya satu tuhan. Tiada dua, tiga dan selebihnya. Dan yang satu ini, mestilah yang paling hebat, paling berkuasa, paling bijak dan paling segala-galanya.

ISLAM... agama yang menyembah satu tuhan, iaitu Allah. Ini selari dengan fitrah kita tadi. Tapi ada satu alasan yang digunakan oleh non-muslim sedaya upaya menafikan fitrah ini. " Allah ?? tak nampak pun ?? "Bagi menepis alasan ini, Kita jawab bahawa, tidak semua benda yang wujud boleh dilihat. Ada banyak hujah boleh kita gunakan. Lagi-lagi di zaman yang serba canggih ini. Kalau dalam lirik lagu Maher Zain, open ur eyes, adakah kita nampak perasaan marah dan cinta yang ada dalam diri kita ?? adakah ia benar-benar wujud ??

Virus komputer, Bluetooth, angin dan banyak lagi. Semua itu tidak boleh dilihat, tapi semua manusia percaya ia wujud. Bagaimana pula dengan Allah ?? kenapa tak percaya Allah wujud ??

Bukan tak percaya tapi hati yang mati lagi mengingkari telah menutup pintu hidayah sedangkan fitrah yang benar tadi terkurung di dalam. Ianya akan keluar tatkala manusia dalam keadaan terdesak.

Jika ada seorang berpaut pada sekeping papan di tengah-tengah laut.Dia begitu takut. Tiada siapa yang tahu di mana dia. Ketika itu, fitrahnya dibebaskan. Hatinya mula berkata, " Wahai Tuhan selamatkan aku ".Inilah contoh yang Allah gunakan dalam al-Quran.Tuhan mana yang dia minta tolong ?? adakah ketika itu, dia terfikir untuk sebutkan nama-nama nenek moyang yang dia sembah ?? ataupun trinity ?? pasti, dia hanya minta pada yang satu. Kerana fitrahnya berbicara. Namun bila dia terselamat dari bahaya, fitrahnya dikurung semula. Pintu hatinya dikunci.

Tugas kita, selaku muslim... bebaskan fitrah suci itu dari hati-hati non-muslim yang rapat dengan kita. Ketuk pintu hati mereka, ajak mereka untuk berfikir. Pabila mereka mula berfikir, pintu itu akan terbuka. Insya Allah. Dan kita perbanyakkan doa untuk mereka.

Bagi kita pula, murnikan fitrah itu. Bajai ia dengan iman yang benar lagi mendalam. Ia akan memandu kita kepada muraqabah (rasa diperhatikan) Allah lantas menghalang kita dari melakukan maksiat. Wallahu 'alam.

0 comments: