Thursday, April 21, 2011

Cabaran bekerja ??

Bismillah.. setelah lama tidak menulis. Asif jiddan jiddan.. Ye la baru sahaja jejakkan kaki di tanah air, sudah diberikan tanggungjawab-tanggungjawab yang berat. Walaupun masih dalam keadaan membiasakan diri dengan budaya @ suasana Malaysia yang telah lama ditinggalkan.

Perlu mengambil beberapa hari untuk mengimbas kembali perkara-perkara itu. Kalau bahasa komputernya, system restore.. hehe.

23 Mac 2011, tiba di KLIA. Mula bertugas sebagai Muallim (guru lelaki) di SRI Hira Batu Belah 5 hari kemudian. Bagi ana, ini peluang terbaik untuk ana mencari pengalaman bekerja walaupun masih tidak puas bercuti. Dalam tempoh ini, ana banyak berfikir dan memerhati.

Satu persoalan yang ana dapat timbulkan. Mungkin ianya tidak mampu dibayangkan golongan remaja @ pelajar. IPT mahupun sekolah. Mengalaminya sendiri sangat berbeza daripada mendengar dari orang lain.

Persoalan :

[Mampukah ana mengutamakan kerja dakwah @ tarbiyah yang tidak ber'upah' berbanding urusan kerja yang pasti diberi gaji ?? ]

[Mampukah ana terus thabat dalam amal dakwah ini lantaran tekanan bertubi-tubi di tempat kerja ?? Walaupun tidak sampai sebulan bekerja, ianya sangat terasa ]

[Dalam kesibukan bekerja, bila masa ana nak menuntut ilmu ?? Ilmu perlu ditambah.. bukan statik]

gambar hiasan

Ya Allah, Tuhan yang membolak-balikkan hati, Tetapkanlah hatiku di dalam ketaatan padaMu. Alhamdulillah kerana ana sedar akan hal ini sebelum ana berada di medan kerja yang sebenar. Ana masih seorang pelajar Universiti yang akan meneruskan perjuangan menuntut ilmu.

Bergelar seorang pelajar sangat seronok.. terlalu manis.. jauh sungguh bezanya dengan tanggungjawab seorang yang sudah bekerja. Apa-apa pun, bila tiba masanya, kita bekerja..

Dan di dalam kepenatan itu, hanya Ikhlas sahaja yang boleh menjadikan kita terus amanah dan istiqamah dalam beramal. Jika hanya kenikmatan dunia @ pujian manusia menjadi tumpuan kita, awal-awal lagi kita akan tersungkur. Dunia hanya sementara.. Nikmat datang dan pergi..

Tapi jika kita Ikhlas, kita akan yakin bahawa kerehatan dan kenikmatan yang sebenar-benarnya ada di sana.. Di syurga Allah s.w.t yang tidak ternilai harganya. Penat dan lelah itu yang kita perlu 'bayar' secara berterusan. Sehingga Allah 'mengambil' kita dari pentas ujian ini dan dinilai.

Tekanan di tempat kerja, tugasan membawa dua tiga halaqah, mengikut daurah dan katibah, akan terasa ringan dan pasti mampu dilaksanakan. Biarpun pada pandangan orang awam, " ini kerja gila lagi merugikan !! "... Tapi bagi kita " ini kerja biasa lagi menguntungkan ".

Kerana view kita sangat jauh ke hadapan.. merentasi alam dunia yang nyata ini. Yakin dengan apa yang Allah dan RasulNya janjikan di dalam Al-Quran dan Sunnah. Sesungguhnya Allah tidak memungkiri janji. Suburkan ia dalam hatiku Ya Allah.. amin

0 comments: