Sunday, April 28, 2013

Biar simple, asalkan Faham.


Baru-baru ni ada kursus pemantapan keluarga bahagia yang diadakan pada 19 dan 20hb April 2013 di KUIN.

Ana tertarik dengan satu pengisian berkenaan Akidah. So ingat nak kongsi kat sini. Boleh kot noh ? Kalau xboleh pun, ana nak kongsi jgk. Blog ana kan.. haha.

Ok2 serius skit, Ehem..  citernye camni. Jeng jeng jeng..

Kalau kita tengok dalam sirah, Rasulullah sallahu 'alahi wasallam bukanlah jenis seorang yang banyak bercakap (berceramah sana-sini). Biasanya Baginda sallahu 'alahi wasallam akan sampaikan sesuatu dengan ringkas dan padat (jami' mani').


Apa yang penting dan utama ialah mesej itu difahami para sahabat r.a. dengan kefahaman secerah mentari lalu mereka yakini, beramal dan menyebarkannya.

Very simple but effective. 

Tidak perlu pun masa berjam-jam untuk ceramah sehingga berbuih-buih mulut (bukan sawan tau. huhu). Merah-merah telinga mendengar (ye kot noh). Kadang-kadang sampai ter'over' dengan lawak-lawak yang mungkin tidak perlu.

Ayat-ayat Quran yang disampaikan takde la banyak sangat. Hadis lagi la kurang. Kata-kata Salafussoleh, jarang-jarang sekali. Yang banyaknya lawak jenaka.. Hahaha Huhuhu Hihihi Hohoho.. < Rileks la bro. Control skit gelak tu.

Kesannya, ramai yang suka dengar ceramah yang melucukan ini tapi tidak faham mesej utama yang nak disampaikan. Betul jugak ek. Suka dengar ceramah sebab lawak, bukan sebab nak tuntut ilmu. Hm..

 Majlis ilmu Rasulullah sallahu 'alahi wasallam pula tidak semestinya di masjid sahaja. Adakalanya di dalam kamar tidur, di atas unta, di jamuan makan dan lain-lain tempat lagi.

Dan tidak semestinya dengan berceramah. Adakalanya Rasulullah sallahu 'alahi wasallam lakukan sesuatu perbuatan dan adakalanya Rasulullah sallahu 'alahi wasallam hanya tersenyum dan mengangguk sahaja.* Inilah Islam. Luas lagi menyeluruh (syumul).

Satu lagi perkara yang penting bagi ana ialah memberikan kefahaman pada orang dengan cara yang paling mudah difahami. Permudahkanlah... jangan kau susahkan...

Menjadi trend sebahagian guru atau ustaz yang sengaja menggunakan cara yang susah supaya dirinya tampak hebat.

" uish.. kemaih (kemas dlm dialek utara) noh ustaz tu. Benda payah ni tp dia boleh faham.. Paiy!! "

Moga-moga kita dijauhkan dari penyakit-penyakit hati dan diberikan kemampuan untuk memberikan kefahaman pada orang lain semudah yang mungkin.

Apa yang penting ? Kefa..haman !! (tiru wonderpet. huhu).

Wallahu 'alam.

*Boleh rujuk ulum hadis.

0 comments: