Wednesday, August 19, 2009

Sejarah Nama

Assalamualaikum sume.. lama xupdate ni.. Kali ni ana nak tulis pasal Anas r.a. Ana rasa penting untuk kita tahu sejarah nama kita sendiri.. Nama kita sebenarnya beri kesan kepada peribadi kita.. So, eloklah kalau kita tahu dan kaji asal usul nama kita.

Nama sebenar : Anas bin Malik bin Nadar Al-Khawarij Al-Ansari
Dari Bani Ansar..
Anak lelaki Ummu Sulaym..
Ayahnya tidak memeluk Islam..
Meriwayatkan lebih kurang 1286 hadis


Sejarah pertemuan dengan Rasulullah s.a.w...

Ketika Hijrah Baginda s.a.w ke Madinah, semua penduduk Madinah menyambut baginda s.a.w dengan penuh meriah. Semua orang berlumba-lumba memberi hadiah kepada Rasulullah s.a.w. Akan tetapi Ummu Sulaym tidak mempunyai harta untuk dihadiahkan. Oleh itu, Ummu Sulaym menghadiahkan anaknya, Anas, untuk berkhidmat kepada Rasulullah s.a.w. Umur Anas pada waktu itu seawal 10 tahun. Anas sentiasa bersama Rasulullah selepas itu.
Suatu hari, Rasulullah s.a.w menyuruh Anas pergi ke pasar. Dalam perjalanannya ke sana, Anas terserempak dengan anak² yang sedang bermain. Anas pun bermain bersama mereka. Tanpa sedar, ada seorang lelaki berdiri di belakang Anas dan memegang bahunya.
" Wahai Unais, apakah kau telah laksanakan perintahku ?? "
Anas bingung dan berfikir sejenak. " Ya, aku akan pergi sekarang. "
Menurut Anas, Rasulullah s.a.w tidak pernah marah ataupun berkata " kenapa kau tak buat itu dan ini.. "
Doa Rasulullah s.a.w untuk Anas r.a
((Ya Allah, limpahkan padanya rezekiMu, dan kurniakannya anak yang banyak dan berkatilah hidupnya. ))
Lalu Allah memakbulkan doa baginda s.a.w itu. Anas r.a merupakan antara sahabat yang paling lama hidup. Ada riwayat mengatakan usianya lebih daripada 100 tahun. Anak² nya juga sangat ramai ( hampir capai 100 orang). Ketika Baginda s.a.w wafat, Anas berumur 20 tahun. ( umur ana sekarang ).
" Saya belum pernah melihat orang yang menyerupai solatnya Rasulullah kecuali Ibnu Ummu Sulaym ( Anas r.a) " - Abu Hurairah -
Nasihat Rasulullah pada Anas r.a
" Wahai Unais, jika engkau sanggup dari pagi sampai petang tanpa ada rasa dengki dan iri hati terhadap seseorang, maka lakukanlah. Wahai anakku, itulah sebahagian dari sunnahku. Barangsiapa yang menghidupkan sunnahku bererti dia mencintaiku, Barangsiapa mencintaiku, dia bersamaku di syurga nanti. "
Harapan Anas r.a
Aku berharap ketika di hari Mahsyar nanti, aku akan datang kepada Rasulullah dan berkata :
" Wahai Rasulullah, akulah pembantu kecilmu, Unais "
-Tamat-
Jadi bila ana dapat tahu tentang kisah Anas bin Malik r.a , ana rasa tertarik dan rasa betapa jauhnya ana dengan beliau. Ana berdoa agar ana dapat berusaha mencontohi Anas r.a. Amin..

0 comments: