Thursday, August 20, 2009

Tazkirah Kematian

Ana nak kongsi satu kisah yang ana baca dari sebuah majalah tempatan. Ana rasa elok untuk ana kongsikan.. mudah²an kita ambil apa yang baik.

Sulaiman bin Mahran, seorang ulama' tabi'in, meriwayatkan: Ada seseorang sedang duduk bersama Nabi Sulaiman a.s. Tiba² ada tetamu masuk, lalu pandangannya terpaku kepada teman Nabi Sulaiman a.s ketika itu. Ketika tetamunya itu keluar, dia bertanya, " Wahai Nabi Allah, siapakah orang yang datang menemuimu sebentar tadi? " Beliau menjawab, " Dia adalah malaikat maut." Dia berkata, " Wahai Nabi Allah, daku lihat dia memerhatikanku, jangan-jangan dia hendak mencabut nyawaku." " Maka, apa rancanganmu ? "

Dia menjawab, " Wahai Nabi Allah, daku mohon agar tuan sudi memerintahkan angin untuk membawaku ke pulau seberang lautan yang paling jauh." Lalu Allah mewahyukan kepada Nabi Sulaiman untuk melakukannya, lalu baginda memerintahkan angin dan angin pun membawa orang itu ke tempat yang dia kehendaki. Belum lama dia tiba di tempat yang dihajati, malaikat maut pun sampai dan langsung mencabut nyawanya.

Kemudian, malaikat maut kembali menemui Sulaiman. Nabi Sulaiman bertanya, "Aku perhatikan tadi kamu ada di sini, memerhatikan temanku itu. " Malaikat menjawab, " Ya, aku berasa hairan terhadapnya. Mengapa dia masih bersamamu di sini? Sedangkan aku diperintahkan mencabut nyawanya di negeri yang jauh dari sini Ketika aku akan keluar dari tempatmu ini, lalu diperintahkan kepadaku, ' Cabutlah nyawanya, kerana ia sudah berada di tempat di mana aku diperintahkan untuk mencabut nyawanya, lalu aku cabut nyawanya. "

Benarlah firman Allah: " Katakanlah sesungguhnya kematian yang kamu lari daripadanya, maka sesungguhnya kematian itu akan menemui kamu." ( surah Al-Jumu'ah 62: 8 )

0 comments: