Wednesday, May 26, 2010

Sangka baik.. padaNya

Bismillahir Rahmanir Rahim..
Ana nak kongsikan apa yang ana dapat dalam kelas Tafsir minggu lalu. Ia, ana rasakan penting untuk membetulkan aqidah dan pendirian kita terhadap Allah s.w.t.

Persoalan :

Segala yang menimpa kita adalah dari Allah. Jika yang baik, ianya kerana kemurahanNya. Jika yang buruk, adakah ia kerana Allah itu jahat ?? ataupun Allah inginkan suatu kebaikan untuk kita tapi ianya kelihatan buruk pada pandangan kita ??

Perkara sangat penting dan bahaya jika kita tidak jelas akannya. Sesetengah orang terlalu beremosi ketika ditimpa musibah, emosi mengatasi aqalnya, pertimbangan sudah hilang, Ditambah dengan syaitan yang menghangatkan lagi. Dan akhirnya membawa kepada mencaci Allah, di atas musibah yang menimpa.. Na'uzu billah. Ianya meruntuhkan aqidah.. Di mana ketundukkan kita selaku hamba ??

Allah berfirman :

ما أصابك من حسنة فمن الله وما أصابك من سيئة فمن نفسك

" Kebaikan apa pun yang kamu peroleh, adalah dari sisi Allah. dan keburukan apa pun yang menimpamu, itu dari (kesalahan) dirimu sendiri "surah an-Nisa' : 79

Segala musibah yang menimpa, ianya mempunyai dua tujuan :

1. Kafarah dosa, sebagaimana ayat Qur'an tadi. Mungkin ada dosa2 yang kita lakukan dan Allah mengampunkannya dengan memberi musibah. Lebih baik musibah di dunia, daripada musibah di akhirat.. Dunia medan ujian..

2. Ibtila' @ Ujian. Jika Allah nak kita sampai ke darjat yang lebih tinggi, Allah akan memberi kita musibah ataupun ujian agar kita menambahkan amal dan lebih dekat padaNya seterusnya layak berada di darjat itu.

Ada satu kisah, sila teliti.. :
Ahmad seorang mahasiswa Universiti. Dia dan sahabat-sahabat seperjuangannya berusaha untuk menamatkan pengajian mereka dengan lancar tanpa ulang tahun (gagal). Mereka belajar bersungguh-sungguh dan sering mengadakan study group.

Mereka berjaya naik tahun ke tahun tanpa sebarang masalah dan berjaya dalam peperiksaan. Sehinggalah mereka semua berada di tahun 4 (tahun akhir). Mereka semua berjaya graduate kecuali Ahmad kerana dia gagal.. Ahmad terpaksa ulang tahun..

Ahmad sedih sangat.. Menangis tak henti-henti. Sahabat2nya menasihatkannya agar tabahkan diri. Seorang ustaz yang sangat mengambil berat tentang perihal Ahmad turut ada.

Ustaz : Ahmad.. bersabarlah.. tentu ada kebaikan tersembunyi di sebalik kegagalan kamu itu

Ahmad : Bagaimana ustaz blh kata begitu.. adakah gagal itu satu kebaikan ??

Ustaz : Tentu ada hikmahnya Ahmad.. anta tidak blh mengalah.. insya Allah,
" إن الله معك وأنا معك " Sesungguhnya Allah bersamamu dan aku juga bersamamu..

Ahmad : Jazakallah ustaz.. ana tak akan mengalah..

Ahmad terpaksa ulang tahun 4. Dia belajar bersungguh-sungguh dengan semangat yang berkobar-kobar. Masih terngiang-ngiang kata-kata ustaz itu.

" إن الله معك وأنا معك "

Akhirnya, dengan mujahadahnya, bersama bimbingan ustaz, dan keizinan dariNya, Ahmad ditakdirkan berjaya dengan mumtaz pada kali ini. Kebetulan pada tahun itu, Seorang Raja (lebih kurang Menteri Besar ) telah mengadakan lawatan ke universiti tersebut. Sudah menjadi tanggungjawabnya , Baginda akan melawat setiap kawasan pemerintahannya.

Lawatan Baginda kali itu, sekali dengan Majlis Penghargaan kepada mahasiswa-mahasiswa yang memperolehi ijazah. Ahmad sungguh bertuah. Dia antara mereka yang diberi anugerah sendiri oleh Baginda. Tambahan lagi, Ahmad diberikan peluang bekerja di sebuah syarikat yang dikelolakan oleh Baginda sendiri.
Sementara sahabat-sahabat seperjuangannya yang lalu, masih belum berpeluang mendapatkan pekerjaan yang tetap. Tetapi Ahmad sudah pasti pekerjaannya pada hari ‘Graduation’nya lagi.

So, dalam hal ni. Adakah kegagalan Ahmad dalam peperiksaan yang lepas buruk ataupun baik ??...

Kesimpulannya,

Ilmu kita terlalu kecil dan pendek. Allah mengetahui segala-galanya. Redha dan percaya akan adanya hikmah di sebalik musibah itu. Bersangka baiklah dengan Allah.

أن الله تعالى لا يخلق الشرَّ المحض الذي لا خير فيه ، ولا منفعة فيه لأحد ، وليس فيه حِكْمَة ولا رحمة ، ولا يعذب الناس بلا ذنب

Sesungguhnya Allah ta'ala tidak menciptakan keburukan yang tiada kebaikan padanya, tidak menciptakan keburukan yang tiada manfaat padanya untuk seseorang, tidak menciptakan keburukan yang tiada padanya hikmah dan rahmat, dan tidak mengazab manusia tanpa dosa.
Wallahu 'alam..

p/s : blh tadabbur ayat 216 surah Al-Baqarah.

1 comments:

abdul hakim said...

jazakallah. entry yang membara semangat ana. sedap baca entry ni, sejuk hati.