Thursday, November 24, 2011

Berbaloi jika...

" Berapa yang saya perlu bayar ? "

" Ok, untuk bulan ni RM480 "

Dengan harapan yang menggunung tinggi, wang sejumlah itu dihulurkan.


Sebulan RM480 ? apa benda yang mahal sangat ni ?

Inilah jumlah yuran (kalau tak silap) yang perlu dibayar oleh ibubapa setiap bulan bagi seorang anak yang belajar di Sekolah Menengah Islam Hira' Jeram. (kalau untuk sekolah rendah, boleh rujuk kaunter kewangan).

Banyak ke sikit jumlah ni ? Wallahu 'alam. Bagi ana, jumlah itu sangat besar. Nak keluarkan sejumlah itu secara bulanan selama beberapa tahun... fuh ! sangat mencabar. Terutama bagi yang berpendapatan rendah. Itu baru seorang, kalau 2 orang, 3, 4, 5... Boleh botak kepala !! (utk org yg ada rambut shj).

RM480 (yuran sebulan) x 12 (bulan) x 5 (tahun) : RM28,800. = Insan Rabbani.

Inilah harapan yang menggunung tinggi itu. INSAN RABBANI !! Bukan sekadar menyejukkan mata ibubapa, malah memimpin ummah di persada dunia. Bagi ibubapa, RM28,800 (untuk seorang) itu agak kecil berbanding harga dan nilai peribadi Muslim itu.

Pemandangan sebegini, ana telah saksikan saban hari. Suasana ibubapa pelajar Hira' menjelaskan yuran pengajian anak-anak mereka. Walaupun raut wajah mereka tenang dan tersenyum, namun ana rasakan mereka pasti terasa berat untuk mengeluarkan wang tersebut.

Rasa-rasa la, kalau dikira jumlah total duit yuran itu, dan digunakan untuk kesenangan hidup, Macam mana agaknya kehidupan ibubapa kita ? Mungkin setiap tahun boleh pergi melancong luar negara. Boleh beli rumah besar. Wallahu 'alam.


Apa-apa pun, itu pilihan mereka dan itu juga tanggungjawab mereka. Benarlah kata orang, harta itu banyak dihabiskan untuk membina generasi seterusnya. Harta ayah >> anak. Tanggungjawab dan pengorbanan mereka itu, kita doakan agar Allah s.w.t terima sepenuhnya.

Persoalannya, adakah anak harapan mereka itu sedang berusaha menjadi Insan Rabbani ? ataupun dengan kealpaan jiwa remaja, dalam tak sedar, sedang membakar hangus setiap helaian wang yang dikeluarkan ibubapa mereka ?

Ada juga ibubapa yang terpaksa berhutang kerana tak mampu untuk membayar kos pengajian pada waktunya. Adakalanya tertangguh selama beberapa bulan dan mereka telah berusaha sedaya upaya melunaskannya. Asalkan anaknya dapat belajar. Namun perkara itu, dirahsiakan dari kita (anak-anaknya).

Amat malang bagi mereka yang tidak bersungguh-sungguh untuk belajar dan mendidik diri, sebagaimana ibubapa mereka bersungguh-sungguh membayar yuran pengajian anak mereka. Mereka buat kerja mereka, kita buat kerja kita.

Sedarlah sahabat-sahabatku. Hargailah titik peluh ibu ayahmu. Jangan kau hampakan mereka. Ada peluang, kita sendiri yang menghulurkan wang yuran itu (wang ibubapa) di pejabat kewangan. Rasakanlah betapa 'berat'nya wang itu, betapa tingginya harapan mereka dan betapa hinanya keadaan kita yang sebenar di sekolah.

Ayuh, ubahlah dirimu. Jadilah orang yang mengenang budi.. Jadilah INSAN RABBANI !!

4 comments:

-sha- said...

ahh it's touched me up. sgt terasa. alf syukr for posting this.

Anonymous said...

bersyukur yg amat. dapat belajar(walaupun kadang2 tido lagi banyak), menimba pengalaman di asrama, mencuba di kepimpinan, tarbiyah, mengenali guru2 yg pelbagai latar belakang, mengenali pelajar pelbagai ragam dan kecenderungan. syukurlah tersangat. semua tu mahal harganya termasuk harga yuran tu...

cahaya_hatiku23 said...

hm, btul2..
bile da keje ni baru trasa btul2 camne payahnye kt nak kuarkan duet utk tanggung org laen..
HIRA' tetap d hati.. ^_^

rijal_daie said...

salam,abg anas..sje nk inform,skang nie..yuran dh naik lg..RM540